Yurt Dışına Satış Yapabileceğiniz En İyi Siteler
İnternet ve e-ticaretin ortaya çıkmasından önce, bir web site sahibi olmadan eşyalarınızı satabileceğiniz tek yer geleneksel pazarlama teknikleri ve gazetelerdi. Şimdi, mevcut tüm e-ticaret web siteleri ve uygulamalarıyla, herkes evinden çıkmak zorunda kalmadan hemen hemen her şeyi satarak ekstra para kazanabilir.
İnternetten satış, bir iş kurma konusundaki düşüncelerimizi tamamen değiştirdi. Ve bunun iyi bir nedeni var: Alışveriş yolculuklarının %63’ü internetten başlıyor ve bu da internette satışı gelecek vadeden genç girişimciler için giderek daha kazançlı bir seçenek haline getiriyor.
Mutfak ekipmanları satmak isteyen bir genç girişimci misiniz? Modaya uygun takılardan oluşan bir stokunuz var mı? Bir ürünü toptan fiyatlarla almak için bir tedarikçiniz mi var mı? Belki de bir Balenciaga koleksiyonunu satmak istiyorsundur? (Belki sende de bir tane var!) Burada ne satacağınızın önemi aslında çok önemli. Çünkü internette satılan her ürün alınır veya kar edilir diye bir netlik yoktur. Bunun için E-Ticarette ne satabilirim? adlı makalemize göz atabilirsiniz.
Hedefiniz ne olursa olsun veya ne satıyor olursanız olun, size mükemmel şekilde uyan bir satış kanalı vardır. Ürünlerinizi internetten satmanız için araştırma yaptık ve en iyi siteleri sizin için derledik. Bonus olarak, size kendi mağazanızı açmanın faydalarını ve her ikisini birden kullanmanın daha fazla internette satış yapmanıza nasıl yardımcı olabileceğini de anlatacağız.
Türkiye’den Yurt Dışına E-ticaret Nasıl Yapılır?
Yurt dışına satış yapmak yani E-İhracat, işletmelerin ürün ve hizmetlerini dünya genelindeki tüketicilere ulaştırmalarını sağlayarak farklı para birimlerinde döviz kazanmalarına olanak tanır.
İşletmeler genellikle kendi e-ihracat sitelerini oluşturarak veya Aliexpress, Amazon, Ebay ve ETSY gibi pazaryeri platformları üzerinden yurt dışına ürün satarak global bir pazara açılmaktadır. Bu yazıyı okuyarak siz de markanızı uluslararası alanda tanıtabilir ve ürünlerinizi başka ülkelere satışa sunabilirsiniz.
E-İhracat Avantajlı mı? Yoksa Dezavantajlı mı?
Hem geleneksel ticarette hem de e-ticarette her zaman satış tekniklerinin bazı avantajları ve dezavantajları vardır. Gelin hep beraber öncelikle avantajlarına bakalım;
- Eğer yurt dışında satış yapan bir pazaryeri kullanıyorsanız, hazır bir kitleye sahip olacaksınız. Hazır bir kitleye sahip olduğunuz için potansiyel müşterilerinize ulaşmak bir o kadar kolay olacaktır.
- Yurt dışına satış yaptığınız için döviz bazından bir gelire sahip olacaksınız.
- E-ihracat satışlarınızı mikro ihracat olarak yaparsanız kdvsi fatura kesebilirsiniz.
- Yurtdışında satış yaptığınız kitle internetten alışverişe açık olduğu için daha fazla satışa gidebilirsiniz.
Peki E-ihracatın dezavantajları nelerdir?
- Eğer satış işlemlerinizi Amazon, Ebay gibi büyük pazar yerlerinden yürütecekseniz belli bir komisyon ödemeniz gerekiyor.
- Hatta bazı pazar yerlerinde mağaza açımı için dahi para ödemeniz gereklidir.
- Genel olarak kargolarınız 5 yada 6 gün içerisinde teslim edilir.
- Eğer mikro ihracat yapmıyorsanız ürünleriniz gümrük süreci uzamaktadır.
- Yurt dışında satış yaparken bazı ülkerde, ülkemize kıyasla kargo ücretleri daha pahalıdır.
Yurt Dışına Satış Yapabileceğiniz En İyi 5 Web Site
Amazon
Amazon, dakikada 400’den fazla ürün satan güvenilir bir pazaryeri E-ticaret web sitesidir . Nasıl bu kadar çabuk satabiliyor? diye soruyorsanız cevap: İnsanlar bu siteden alışveriş yaparken bir rahatlık ve güven duygusu hissediyorlar.
Amazon’un satıcıları doğrulaması ve sahte ürünleri pazarından uzak tutmasıyla bilinir. Ve istedikleri ürünleri zamanında teslim ederek insanların güvenini kazanmıştır. Bu yüzden pek çok insan burayı internetten alışveriş için gidilecek pazar yeri olarak görüyor. Hem Türkiye’de hem de uluslararası pazarda. Bu kadar çok sayıda avantaj, ürünlerinizin satılma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir, ancak aynı zamanda bu pazar yerinin kestiği komisyonda bu oranda artmaktadır.
Amazon’da profesyonel bir satış hesabı, bir başvuru sürecinin yanı sıra aylık 39,99 ABD doları ücret gerektirir. Satılan her ürün için de ücretler vardır. Ayda 40’tan fazla ürün satmayı planlıyorsanız, aylık ücret gerektirmeyen bireysel bir satıcı hesabı alabilirsiniz. Bireysel satıcı hesabı, öğenizin satıldığı kategoriye bağlı olarak, ürün başına 99¢ artı buna ek olarak yüzde ücreti alır.
Amazon, büyük miktarlarda ürünü satmak isteyenler veya daha geniş bir kitleye ulaşmak isteyenler için harikadır.
eBay
Çevrimiçi satış platformu eBay, 1995’ten beri web’de. Bu web sitesinde satamayacağınız neredeyse hiçbir şey yok. Bu nedenle, antika veya biraz tuhaf bir şey satmak istiyorsanız, bu sizin için pazaryeri satış sitesi olabilir. eBay’de satış yaparken satış ücretlerinin farkında olun. Aynı öğeyi başka bir kategoride listelemeye karar verirseniz, bir öğeyi listelemek için geri ödemesiz bir ücret ve başka bir ekleme ücreti alır.
Bonanza
Seattle merkezli bu şirket, çevrimiçi pazar yeri piyasasına nispeten yeni olmasına rağmen oldukça iyi gidiyor. 50.000’den fazla satıcı ve 35 milyon farklı ürünle Bonanza, büyük ve büyüyen bir çevrimiçi mağaza topluluğudur.
Bonanza’da satış ücretleri nispeten düşüktür ve Nihai Teklif Değeri olarak adlandırılan şeye bağlıdır. Nihai Teklif Değeri, alıcının ödediği tutar ile nakliye ücretinin 10 ABD Dolarını aşan kısmının birleşik dolar değeridir.
Etsy
Ruby Lane’e çok benzeyen Etsy, eBay veya Amazon’dan daha çok niş bir pazara hitap ediyor. Burada el yapımı ürünlerinizi, sanat eserlerinizi, koleksiyonlarınızı ve antikalarınızı satabilirsiniz. Milyarlarca satışla Etsy, internette satış için kazançlı bir platform olarak kabul ediliyor.
Etsy, her öğe için 20 ¢ listeleme ücreti alır. Öğe, hangisi önce gelirse, dört ay boyunca veya satılana kadar mağazanızda kalır. Bir ürünü sattığınızda, %5 işlem ücreti ve %3 artı 25¢ işlem ücreti vardır (bu, satıcının bankasının konumuna göre değişir).
Elbette Senin Siten!
Evet belki pazar yerlerinde bir kitle var. İyi bir marka bilinirliği var. Güçlü bir pazarlama ağı da var. Sizlere bu konuda katılıyorum. Ancak kesilen komisyonlar, kargo ücretleri vb. ödemelerin yanında rakip mağazalarla olan inanılmaz rekabet…
Kendi çevrimiçi mağazanızı oluşturmak kendi zorluklarını da beraberinde getirir, ancak doğru yapıldığında son derece tatmin edici ve karlı olabilir. En büyük riski, kendinizi pazarlamanın ve sitenize kendi trafiğinizi artırmanız gerektiğidir. Esasen, kendi markanızı yaratıyorsunuz ve bu biraz zaman alabilir. İşin iyi yanı, karınızın size ait olmasıdır; komisyon yoktur ve fiyatlandırma stratejiniz üzerinde tam kontrole sahipsiniz.
Ancak kendi web siteniz olduğu süreçte bazı şeyler zor olsa ve zaman gerekse de bazı büyük avantajları var. İzninizle hemen sıralayayım;
- Kendi pazarlama ağınızı kurabilirsiniz.
- Satışlarınızda komisyon ödemezsiniz.
- Rekabet daha çok düşer.
- Rakip web sitelerle rekabet etmek kolaylaşır. Çünkü pazarlama teknikleri kullanabilirisiniz.